Mannen med bandspelaren på ryggen

Mannen med bandspelaren på ryggen

Vid ett tillfälle ringde tingsrätten mig och frågade om jag ville hjälpa till med ett ärende för en person vid namn Evert Björk från Broby.

Denne var misstänkt för ofredande av kvinnor och åklagaren hade nu ingett sin stämningsansökan till rätten.

Jag åtog mig uppdraget och fick stämningsansökan och förundersökningsprotokollet i min hand. Av handlingarna framgick att Evert tyckte om att ringa fru Andersson, fru Svensson, fru Petersson m.fl. och fråga dem om de ville knulla. Damerna blev givetvis förnärmade.

Nu var alltså Evert åtalad för ofredande per telefon. Hans förslag om samvaro fick sålunda rättsliga påföljder för honom.

Jag slog en signal till Evert och bad honom komma till kontoret. In kom en reslig man i 30-årsåldern som såg ganska tafatt ut. Efter en del rundsnack frågade jag honom: ”Va fan håller du på med detta för? Vad är det för vits med att ringa till damerna och haspla ur sig olika inviter?”

Evert tittade på mig som om jag inte var riktigt klok!

Jag fortsatte: ”Det är ju minst sagt ett egendomligt beteende att göra dessa närmanden och inviter per telefon, och till kvinnor du inte känner!”

Evert fortsatte att titta på mig under tystnad.

Plötsligt reste han sig upp och pekade på ryggen och sade: ”Ser du inte?” ”Vad då ser jag?” ”Ser du inte att jag har en bandspelare på ryggen?”

”Åh fan, och vad har bandspelaren med detta att göra?”

”Den talar ju om för mig vad jag skall göra. Helt plötsligt säger den att jag skall ringa fru Larsson och fråga henne om hon är villig att ställa upp.”

”Jaha”, sade jag, ”det låter ju intressant. Nu förstår jag bakgrunden till ditt ringande. Du får en signal i skallen från bandspelaren. Eller?”

”Javisst, så är det” sade Evert. Evert lämnade mig med en belåten min. Jag ringde genast till domaren på tingsrätten och sa: ”Evert, han är inte klok. Han tror att han har en bandspelare på ryggen som talar om vad han skall göra.”

”Ja då måste vi göra en §7-undersökning – en liten sinnesundersökning – på honom”, sade domaren.

En sådan undersökning skulle utreda om Evert var vid sina ”sinnens fulla bruk” eller om han behövde vård.

I Kristianstad hade vi en läkare som allmänt kallades §7-Larsson och som genomförde alla sådana undersökningar. Efter ett tag kom det en rapport från §7-Larsson till domstolen.

Jag kunde konstatera att Evert berättat precis samma historia för läkaren som för mig. Döm om min förvåning när §7-Larsson kom fram till att Evert inte alls var sjuk utan att det var ett helt normalt sätt att ”invitera damer på!”

Jag ringde till domaren och frågade: ”Vad gör vi nu? Är det §7-Larsson vi skall undersöka eller är det Evert?”

Domaren svarade: ”Ja, vi måste göra en stor sinnesundersökning och skicka Evert till S:t Lars i Lund.” Det var där den rättspsykiatriska kliniken låg.

§7-Larsson fick vi lämna åt ”gamarna på Socialstyrelsen.”

Evert åkte till Lund i godan tro men blev på stört inskriven som ”tokig”. Så småningom blev Evert dömd för ofredande och fick psykiatrisk vård.

Efter några år träffade jag honom på gatan. Han kom fram till mig och var störtförbannad och sa: ”Det måste varit du, din jävla idiot, som fixade in mig på S:t Lars. Det var jävligt dåligt gjort!”

Därefter har jag inte hört något från Evert. Kanske upphörde hans samtal till det täcka könet.

Sensmoral; Var noga med hur du tilltalar kvinnor och ber om deras tjänster. Det kan sluta på hispan!

2019-09-04T08:55:43+01:004 september, 2019|Övrigt|

OM GÖRAN

Göran Rise är advokat och har mer än 50 års erfarenhet av brottmål och ekobrottsmål. Bland de mest uppmärksammade försvararuppdragen syns Norrmalmstorgs-Janne och kungavännen Bo Merner och de numera legendariska kassaskåpstjuvarna i AB Svenska Brott.

I november 2018 släpptes Bulvanen, första boken i en serie av fem böcker om advokaten Carl B. Lambert.

> Se alla böcker

NYHETER