Klienten som begick självmord

Klienten som begick självmord – 1981

En mycket mörk historia inträffade på en svinfarm utanför Ängelholm. Jag hade fått i uppdrag av en bank att granska affärerna för en svinfarmare/auktionist.

Grisuppfödningen gick dåligt. Svenskt fläsk ersattes med den billigare varianten från Danmark. Svinfarmaren var i behov av likvida medel och lånade stora summor av sina auktionspengar. Han hade svårt att återbetala dessa till sina auktionskunder och konkursbilan skulle nu slå till mot honom.

Han blev helt vit i ansiktet när han insåg de juridiska konsekvenserna av att ha förfogat över kundernas pengar och bröt helt samman.

Jag blev sittande med honom till långt in på fredagskvällen och lovade gång på gång att jag skulle reda ut detta för honom. Han återkom emellertid hela tiden till frågan: ”Hur gör du då med min skam?”

Jag kom hem sent och tidigt lördagmorgon ringde telefonen. Jag svarade och det var en av hans söner som mycket kort meddelade mig att ”Pappa sköt sig i natt”.

Orsakade jag denna tragedi? Kunde jag ha förfarit eller framfört hans situation på ett annorlunda sätt?

Ja, det fanns och finns en mängd frågor om livets skörhet och nödvändigheten att förstå en annan människas kris.

Jag känner alltjämt ett medansvar för denna händelse som griper tag i mig. Jag åkte på begravningen men kände kylan som mötte mig.2019-07-02T11:29:43+01:002 juli, 2019|Övrigt|

OM GÖRAN

Göran Rise är advokat och har mer än 50 års erfarenhet av brottmål och ekobrottsmål. Bland de mest uppmärksammade försvararuppdragen syns Norrmalmstorgs-Janne och kungavännen Bo Merner och de numera legendariska kassaskåpstjuvarna i AB Svenska Brott.

I november 2018 släpptes Bulvanen, första boken i en serie av fem böcker om advokaten Carl B. Lambert.

> Se alla böcker

NYHETER