Juridikstudier i Lund 1962-1966

Juridikstudier i Lund 1962-1966

Jag började läsa något som hette propedeutisk kurs, en slags introduktionskurs i juridik för en lektor som hette Micha Markendag. Han var välkänd, eller ökänd kan man säga. Han trakasserade han alla som inte verkade tillräckligt intresserade av juridik. Vi var rätt många som började läsa samtidigt, kanske 50 stycken, men jag tror inte att fler än 20 av oss avslutade våra studier. De ämnen som intresserade mig mest var framför allt civilrätt, avtalsrätt, förmögenhetsrätt, associationsrätt och processrätt.

En del ämnen tyckte jag var riktigt tråkiga, som företagsekonomi, som jag inte begrep mig på. Det samma gällde nationalekonomi. Långt senare föll företagsekonomin på plats. Då hade jag mognat som människa och som advokat. Jag blev med åren allt mer intresserad av ekonomi, historia och politik, vilket alltid är grunden för ett demokratiskt rättssamhälle.

På våren 1966 var jag klar med mina juridikstudier. Vi var ett bra gäng, som läste juridik och många var mycket ambitiösa och duktiga. En del av dem har uppnått väldigt höga positioner i rättssamhället och några av oss blev advokater. Några blev domare, varav en nådde ända upp till ordförandeposten i Högsta domstolen, nämligen Johan Munck.

Min tentamensbok från universitetet i Lund.

Min tentamensbok från universitetet i Lund. Jag var då 22 år gammal.2019-02-19T10:47:55+01:0019 februari, 2019|Övrigt|

OM GÖRAN

Göran Rise är advokat och har mer än 50 års erfarenhet av brottmål och ekobrottsmål. Bland de mest uppmärksammade försvararuppdragen syns Norrmalmstorgs-Janne och kungavännen Bo Merner och de numera legendariska kassaskåpstjuvarna i AB Svenska Brott.

I november 2018 släpptes Bulvanen, första boken i en serie av fem böcker om advokaten Carl B. Lambert.

> Se alla böcker

NYHETER