Hjärtinfarkt, På Spåret & nya mål

Hjärtinfarkt, På Spåret & nya mål

1985-86 blev jag delägare i Advokatfirman Lundius, Laurin & Ljungholm. Tanken var att jag skulle arbeta dels i Malmö-Lund och dels från ett kontor i Kristianstad, för att slippa dagliga resor.

På kontoret i Kristianstad hade jag nyanställt en sekreterare, Agneta Runbäck. Hon visade sig vara en klippa; duktig, ambitiös och mycket plikttrogen. Hennes första dag på jobbet slutade emellertid i fullständigt kaos då jag fick en hjärtinfarkt och hamnade på intensiven i Kristianstad. När jag vaknade upp stod chefsläkaren framför mig och frågade om jag var advokat. ”Hur kan du som advokat vara så jävla dum att du röker?” Efter den dagen har jag inte rökt och numera dricker jag inte alkohol heller.

Det tog ett år innan jag återhämtade mig. Det gav mig flera tankeställare. En var väl inte särskilt välkomponerad. Jag fick för mig att jag skulle lära mig kockyrket och därefter starta upp en egen restaurang. Alltnog, under min konvalescenstid fick jag praktisera på Grand Hotell i Lund och lärde mig en hel del om konsten att laga mat.

Jag hade sett några järnvägsvagnar som var ombyggda till restaurang vid besök i Los Angeles. Jag inspirerades av dem att köpa två gamla utslitna järnvägsvagnar som varit restaurangvagnar och bygga om dem till ett modernt kök. Med plats för 30-tal sittande gäster och en bar. Tanken var att kunna flytta dem till exempel till Båstad när det var tennisvecka, Åre på vintern, osv. Jag lade ner betydande kostnader på projektet.

Restaurangen På Spåret öppnades i juni 1988. Det blev en fantastisk invigningsfest med blåsorkester och säkert 500 gäster. Jag var själv utklädd till stins och flaggade av tåget.

Jag kockade på kvällarna och drev advokatverksamhet på dagarna. Mina söner hjälpte till med disken och Eva med dekorationerna. Efter sommarens slut kom jag dock till insikten att jag inte längre hade några möjligheter att vara med i driften av restaurangen. Advokatarbetet tog nu alltför mycket tid och restaurangövningarna gav ju inte särskilt mycket överskott för mig.

Så småningom avvecklades restaurangen med en relativt stor förlust, men kul hade jag haft! Min dröm om egen restaurang blev genomförd.Brev från Björn Rosengren


Brev från Björn Rosengren


2019-05-14T09:50:58+01:0014 maj, 2019|Övrigt|

OM GÖRAN

Göran Rise är advokat och har mer än 50 års erfarenhet av brottmål och ekobrottsmål. Bland de mest uppmärksammade försvararuppdragen syns Norrmalmstorgs-Janne och kungavännen Bo Merner och de numera legendariska kassaskåpstjuvarna i AB Svenska Brott.

I november 2018 släpptes Bulvanen, första boken i en serie av fem böcker om advokaten Carl B. Lambert.

> Se alla böcker

NYHETER