Hemlig agent fick sex års fängelse

Hemlig agent fick sex års fängelse

Under 1970-talet var åtal för grova narkotikabrott en stor sak. Jag agerade försvarare i flera uppmärksammade rättegångar.

Vid ett tillfälle försvarade jag en man från Turkiet som, om jag minns rätt, fick sex års fängelse av tingsrätten i Malmö. Inför rättegången berättade han för mig att han var polis och att han arbetade som agent för Interpol. Han hade infiltrerat en liga som sysslade med opiumhandel (heroin), via Turkiet till Europa. Han blev accepterad av brottssyndikatet och fick uppdrag att smuggla in heroin till Sverige. Han greps i Malmö och erkände. Han var utomordentligt trevlig och oerhört timid.

Jag visste inte vad jag skulle tro och frågade honom om han kunde berätta om detta i rätten. Han svarade mig:”Nej, nej det måste du väl ändå förstå att om jag avslöjar mig så är det slut med mig och min familj”.

Han tog straffet och började avtjäna det på fängelset i Kristianstad. Jag träffade honom vid flera tillfällen, och personalen på fängelset berättade att de aldrig någonsin haft en sådan skötsam fånge.

Helt plötsligt blev han släppt. Jag fick så småningom veta av chefsåklagaren Sten Runerheim i Malmö att han var hemlig agent och arbetade för Interpol. Han släpptes efter två år av sitt straff. Vad som därefter hände vet jag inget mer om, men kanske blev han aldrig avslöjad av ligan.2019-05-28T14:30:11+01:0028 maj, 2019|Övrigt|

OM GÖRAN

Göran Rise är advokat och har mer än 50 års erfarenhet av brottmål och ekobrottsmål. Bland de mest uppmärksammade försvararuppdragen syns Norrmalmstorgs-Janne och kungavännen Bo Merner och de numera legendariska kassaskåpstjuvarna i AB Svenska Brott.

I november 2018 släpptes Bulvanen, första boken i en serie av fem böcker om advokaten Carl B. Lambert.

> Se alla böcker

NYHETER