Hanaskogsrånet

Hanaskogsrånet

Nu blev det ett bankrån med dragna vapen och skottlossning i Hanaskog, en liten ort strax norr om Kristianstad. Flera personer misstänktes för rånet. En blev anhållen för att ha varit inne i banken och skjutit och allvarligt skadat en person genom skottlossningen.

Jag blev försvarare för en av dem, Josef Nerer, som aldrig tidigare gjort sig skyldig till brott. Jag blev därför mycket konfunderad över hur en person kunde komma på något så vansinnigt som att springa in på en bank och skjuta för att få tag på några futtiga tusenlappar!

Vad var Josefs roll i detta grova brott? Vems idé var det? Varför?

Det var uppenbart att Josef inte ville berätta. Han hittade på en historia som jag inte kunde tro på. Varifrån kom t.ex. pistolen? Hade han köpt den?

Idag skjuts det friskt av bovar på bovar och på poliser. Men på den tiden var det sällsynt med vapen även bland brottslingar. Åklagare i målet var min gode vän Bengt Harding Olson. Vi hade fajtats i rättssalen så att gnistorna och fjädrarna rök. Utanför rättssalen var vi kompisar.

Jag gillade Harding som var en mycket hängiven åklagare. Jag ringde honom och sa; ”Du, det är något konstigt med det här målet. Vet du något om pistolen?” ”Nej, nej”, sa Harding, ”bry dig inte om det”. ”Men varför har Josef en pistol, varifrån kommer den?”, frågade jag Harding som inte ville kommentera detta. Han som alltid gick till botten med allt! Konstigt!

Till slut berättade Josef för mig att han hade fått pistolen av en gubbe, Dragan Drandarski, som tillhörde terroristorganisationen Ustasja i Kroatien och att han blivit tvingad att utföra rånet. Rånbytet skulle gå till organisationen. Josef ville inte att jag skulle rota i detta, han föredrog att ta sitt straff.

Målet mot Josef skulle läggas upp av Harding på så sätt att Josef var huvudman och den som stod bakom alltsammans. Han riskerade därför ett avsevärt långt straff, minst sju-nio år. Josef var tidigare ostraffad, gift och hade två små barn.

Jag berättade för Josef vad han hade att vänta sig. Efter några dagar ringde han och bad mig komma till häktet. Det kom då till en öppning.

En medgärningsman var även misstänkt för inbrott hos bankdirektören Hans Cavalli-Björkman på Caprigatan i Malmö. Vid inbrottet hade gärningsmännen kommit över diverse dyrbara tavlor.

Jag frågade Josef om han hade varit med på villainbrottet. Josef erkände detta, men sa: ”Du får absolut inte föra det vidare”. Jag föreslog Josef att vi skulle försöka göra en deal med Harding. Om Josef kunde berätta var tavlorna tagit vägen, skulle vi i utbyte få ett lägre straff, s.k. ”plea bargain” i engelsk rätt.

Josef gick tveksamt med på mitt förslag. Jag ringde Harding och berättade detta och han accepterade en uppgörelse, allt under förutsättning av att tavlorna kom tillrätta. Tillsammans med Harding, poliseskort med Josef i bojor, åkte jag i min Mercedes 350 SL till Caprigatan i Malmö. Jag kopplades ihop med Josef med handklovar för att han inte skulle fly. Josef visade oss runt i villan och förklarade hur inbrottet hade gått till. Därefter berättade han för oss också var de gömt tavlorna.

Slutresultatet av denna historia blev att Josef inte blev huvudman för Hanaskogsrånet och istället för sju år fick han fyra år.

Långt senare träffade jag Hans Cavalli-Björkman på en middag och då sa jag: ”Hur blev det med de där tavlorna som du blev av med?” ”Ja, det var någon jävla idiot som tog fram dem så jag fick dem tillbaka”. ”Åh, fy fan, en sån dum jävel”, sa jag. ”Ersättningen för tavlorna fick jag betala tillbaka. Försäkringsbolaget hade värderat tavlorna högt över mitt inköpspris.”

Ja, så slutade historien med Cavallis stulna tavlor med ”fördel in” för Josef!

2019-10-16T08:45:14+01:0016 oktober, 2019|Övrigt|

OM GÖRAN

Göran Rise är advokat och har mer än 50 års erfarenhet av brottmål och ekobrottsmål. Bland de mest uppmärksammade försvararuppdragen syns Norrmalmstorgs-Janne och kungavännen Bo Merner och de numera legendariska kassaskåpstjuvarna i AB Svenska Brott.

I november 2018 släpptes Bulvanen, första boken i en serie av fem böcker om advokaten Carl B. Lambert.

> Se alla böcker

NYHETER