”Guds lille ängel” som svalt sig ur häktet

”Guds lille ängel” som svalt sig ur häktet (1980)

I Perstorp bedrev en figur, som vi kallar Edenhorn, en form av privat bankirverksamhet. Han var gift och hela familjen var Guds barn och Jehovas vittnen. Han blev, oaktad dessa religiösa förhållanden, anmäld av sina kunder för bl.a. ockerräntor.

Häktesförhandlingen började en fredag kl. 9.00 i Klippans tingsrätt. Förhandlingen slutade inte förrän kl. 21.00 samma dag. Edenhorn blev häktad och förd i bojor till fängelset i Kristianstad.

Måndagen efter ringde häkteschefen till mig och berättade att Edenhorn vägrade dricka och äta. Chefen bad mig prata med honom. Jag fick tala med Edenhorn och han meddelade mig då att ”det är Guds vilja”.

Efter drygt tio dagar blev det aktuellt att föra Edenhorn till rättspsykiatrisk klinik i Lund för att tvångsmata honom. Då hade utredningen om hans ockerräntor blivit färdigställd och åklagaren beslöt att släppa Edenhorn.

Jag mötte honom omedelbart utanför fängelset och han frågade mig om var närmaste matställe låg. Vi gick till Frimus, klockan var drygt 14.00. Edenhorn beställde in det mesta som fanns på matsedeln. Jag häpnade över hans aptit och varnade honom för vad Guds vilja kunde ställa till med i magen.

Han blev givetvis fälld i tingsrätt och hovrätt men innan han blev häktad på nytt så försvann han till Sydamerika. Hans hustru uppvaktade oss i vår bostad med en stor packe böcker om att tron kan försätta berg och tydligen även aptiten.2019-06-25T12:46:01+01:0025 juni, 2019|Övrigt|

OM GÖRAN

Göran Rise är advokat och har mer än 50 års erfarenhet av brottmål och ekobrottsmål. Bland de mest uppmärksammade försvararuppdragen syns Norrmalmstorgs-Janne och kungavännen Bo Merner och de numera legendariska kassaskåpstjuvarna i AB Svenska Brott.

I november 2018 släpptes Bulvanen, första boken i en serie av fem böcker om advokaten Carl B. Lambert.

> Se alla böcker

NYHETER