Den borttappade tån i Vejle, Danmark

Den borttappade tån i Vejle, Danmark

I början av 70-talet försvarade jag Norrmalmstorg-Janne, som var åtalad för diverse bankinbrott i Danmark. Janne förnekade hela åtalet och att han varit inblandad i de påstådda brotten. Som bevis på hans oskuld åberopade jag bl.a. att Janne blivit intagen på Vejlesjukhus efter det att han skadat foten. Skadan hade i verkligheten uppkommit i samband med att han och gärningsmannen Kenneth Nilsson kånkade på ett kassaskåp som Kenneth tappade taget på. Kassaskåpet hamnade på Jannes stortå, som gick av.

Med ett sådant handikapp kan ju ingen ta sig ut från sjukhuset och begå nya brott, påstod jag – en av bankkupperna ägde nämligen rum när Janne låg på sjukhus, vilket jag fick ett intyg på!

Dessutom var det hål, som Janne och Kenneth svetsat upp i dörren till bankvalvet så litet, att Janne med sin stora muskulösa figur inte kunde ta sig igenom.

För att illustrera lät jag tillverka en låda i papp med samma mått och hål som dörren till valvet. När lådan visades upp i rätten borde alla ha förstått att Janne omöjligen kunde ha lyckats ta sig igenom hålet i valvet!

Åklagaren tyckte att det hela påminde om en billig TV-serie. Emellertid hjälpte min show föga, Janne fick påbackning på sin internering.

Begrep jag då inte att Janne faktiskt lyckats ta sig in i bankvalvet? Jovisst, gjorde jag det. Det måste jag erkänna. Men det är inte min roll som försvarare att värdera och framföra vad jag tror.Brev från Björn Rosengren


Artikel i Kvällsposten 22 januari 1972.

Olle Dynamit = Janne Olsson.

2019-06-04T12:57:19+01:004 juni, 2019|Övrigt|

OM GÖRAN

Göran Rise är advokat och har mer än 50 års erfarenhet av brottmål och ekobrottsmål. Bland de mest uppmärksammade försvararuppdragen syns Norrmalmstorgs-Janne och kungavännen Bo Merner och de numera legendariska kassaskåpstjuvarna i AB Svenska Brott.

I november 2018 släpptes Bulvanen, första boken i en serie av fem böcker om advokaten Carl B. Lambert.

> Se alla böcker

NYHETER