Crime de passion – mordbrand 1977

Crime de passion – mordbrand 1977

Manfred kom att utföra ett så kallat Crime de passion med allvarliga följder för honom.

Han var i 50-årsåldern och gammal ungkarl när han blev störtförälskad i Agnes, som var känd för sin ombytlighet. Hon bodde i ett ”ruckel” i Bäckaskog. Manfred, som var en händig man, byggde om och helrenoverade huset med rinnande vatten och andra bekvämligheter. Det dröjde emellertid inte länge efter det att renoveringen var fullbordad, förränAgnes gav Manfred korgen. Manfred visades helt enkelt på den dörr, som han med kärlek tillverkat.

Livet rasade nu samman för honom när han insåg att deras kärleksnäste skulle övertas av en nyvunnen kärlekspartner till Agnes. Sinnet rann över och Manfred beslöt sig för att lägga ”nästet i aska”. Han tog sig in i källaren med lite bränne och gjorde upp eld. Det började brinna. Det såg Manfred och gav sig snabbt från platsen.

Hans Crimedepassion – fritt översatt ”brott på grund av sviken kärlek” – visade sig vara ett obsolet försök då hans brasa anlades just där han själv dragit in vattenledningen i polyester.

Slangen smälte och vattnet släckte hans kärleksbrand. Branden kunde snart konstateras vara anlagd och misstankarna riktades genast mot Manfred.

Jag blev hans försvarare. Han blev hämtad av polisen och satt i cell. Han åtalades för mordbrand och riskerade lägst två års fängelse.

I min plädering utmålade jag Manfred som den försmådde älskaren vars kärlekslåga helt brann inne! Ett sådant brott i La France medför alltid sänkt straff, ja t.o.m. straffrihet! Nu var vi dock i Skåne.

Manfred slapp helt fängelsestraff och är en av de få klienter, som när dom meddelats, kysste mig på munnen!2019-06-12T08:32:07+01:0012 juni, 2019|Övrigt|

OM GÖRAN

Göran Rise är advokat och har mer än 50 års erfarenhet av brottmål och ekobrottsmål. Bland de mest uppmärksammade försvararuppdragen syns Norrmalmstorgs-Janne och kungavännen Bo Merner och de numera legendariska kassaskåpstjuvarna i AB Svenska Brott.

I november 2018 släpptes Bulvanen, första boken i en serie av fem böcker om advokaten Carl B. Lambert.

> Se alla böcker

NYHETER