Clavuskoncernen & Kajan

Clavuskoncernen & Kajan

Clavus AB var ett fastighetsbolag med säte i Malmö. Dess verkställande direktör var en alkoholiserad arkitekt vid namn Kaj Olsson. Han hade lyckats låna 30 miljoner på checkräkningskredit i Handelsbanken som Clavus inte kunde återbetala. Bolaget hade investerat i flera fastigheter, bland annat en som var belägen i Ålesund, Norge.

Kajan var djupt engagerad i en vacker skönhet från Bromölla, Brigitte, som var expert på att förföra och leva på män.

Jag blev utsedd till konkursförvaltare i Clavus av Malmö tingsrätt.

Allt nog, jag bestämde att det var nödvändigt att med egna ögon ta mig en titt på vad som fanns i Ålesund. När detta kom till Kajans kännedom begärde han att få följa med. ”Nej, det får du inte”, sa jag. ”Du är ju inte nykter en enda minut.” Diskussionen slutade med att Kajan fick åka med på egen bekostnad under löfte om att hålla sig nykter.

Vi landade i Ålesund tidigt på morgonen; solen sken, de snötäckta bergen glittrade och havet lyste ljust grönt. Det var en otroligt vacker morgon. Vi tog en taxi till hotellet och checkade in.

Vi kom överens om att träffas i matsalen efter fem minuter. Där beställde vi varsin räksmörgås. Helt plötsligt såg jag att Kajan fick räkmackan i knät. ”Fan du är ju inte nykter”, skrek jag till honom, ”du får inte följa med till domstolen.”

Kajan fick vara kvar på hotellet och jag besökte domstolen. När jag återvände till hotellet och öppnade dörren till mitt rum, satt Kajan där tillsammans med en för mig okänd person och drack grogg. Båda var skitfulla.

Alla fördämningar släppte hos mig. Jag kastade mig över Kajan och skrek ”ut, ut, ut!”. Det blev ett väldigt tumult. Polis kom till platsen. Kajan omhändertogs. Kompisen blev utslängd medan jag fick lugn och ro. Jag tror jag vann på fall.

Någon större klarhet i Kajans affärer framkom inte genom besöket i Ålesund. Jag tog därför kontakt med Brigitte. Hon kom upp till kontoret, kastade sin minkpäls över en av besöksstolarna och satte sig ned i stolen mitt emot mig. Hårt sminkad och med kort kjol, tindrade hon med ögonen och frågade: ”Vad vill du då lille vän?”

Paret hade flyttat isär och hon hade lämnat Kajan åt sitt öde. Jag tittade blygt ner och frågade henne: ”Varför har du lämnat Kajan?” ”Det förstår du väl lille vän, checkräkningskrediten i Handelsbanken tog ju slut.”

Ja så kan det gå när man är blind av kärlek.

2019-07-23T07:37:47+01:0023 juli, 2019|Övrigt|

OM GÖRAN

Göran Rise är advokat och har mer än 50 års erfarenhet av brottmål och ekobrottsmål. Bland de mest uppmärksammade försvararuppdragen syns Norrmalmstorgs-Janne och kungavännen Bo Merner och de numera legendariska kassaskåpstjuvarna i AB Svenska Brott.

I november 2018 släpptes Bulvanen, första boken i en serie av fem böcker om advokaten Carl B. Lambert.

> Se alla böcker

NYHETER