Åhuskuppen – mitt första stora brottmål

Åhuskuppen – mitt första stora brottmål

Sommaren 1971 inträffade en bankkupp i Handelsbanken i Åhus. Gärningsmännen hade tagit sig in i banklokalen och borrat upp samtliga bankfack och tagit med sig innehållet i dessa. Misstankar riktades mot ett gäng förbrytare som kallades för AB Svenska Brott. Till denna grupp hörde Bosse Wickman, Krille Molin, Tholf Johnsson m.fl.

I början på september började polisen plocka in den ene efter den andre och de placerades i källaren i det gamla polishuset i Kristianstad. Förvaringen skedde under jord och var helt omänsklig. Jag glömmer aldrig den doft av lik som fanns i häktet.

Min första klient i egenskap av offentlig försvarare var Ingrid, en kvinna som var samman boende med Tholf Johnsson, en av de påstådda huvudmännen. Ingrid misstänktes för grovt häleri i och med att hon enligt åklagaren skulle ha tagit befattning med stöldgods (frimärken och mynt) från bankvalvet i Åhus.

Den åtalade huvudmannen Bosse, försvarades av den kände Stockholmsadvokaten Olle Arvidsson. Advokaten Gunnar Thomée från Malmö, som var en erkänt duktig försvarare, tog sig an Bosses fästmö Eva-Lotta, som också var syster till Krille Molin.

Huvudförhandlingen i målet, som började i december 1971, blev helt kaotisk. Det var fullt pådrag med beväpnade poliser och press från storstaden. Rättssalen var full av åhörare som med spänning ville se hur riktiga bovar såg ut, och inte minst höra deras förklaringar. Bosse vägrade att överhuvudtaget svara på frågor eller kommentera de påstådda anklagelserna mot honom. Han måste redan då ha känt till den s.k. oskyldighetsprincipen!

Ordföranden i målet var min gamle lärare, tingsdomaren Hans B. Andersson, med mycket kort stubin. Åklagare var Eric Holmgren som var specialist på sarkasmer. När Olle Arvidsson vid något tillfälle gjorde en invändning, kommenterade Holmgren hans inpass med att rättegångsbalken även gällde ”söder om Smålandsgränsen!”

Avslutningen av målet blev än mer tumultartad. Olle Arvidsson hade lämnat förhandsbesked att hans slutplädering skulle vara i en hel vecka. Efter åklagarens plädering lämnade Hans B. Andersson ordet till Olle. Spänningen var på topp i rättssalen. Nu skulle den store tala! Men det blev västgötaklimax. Olle Arvidsson: ”Min huvudman har förbjudit mig att plädera, då han anser sig redan dömd.” Dödstyst i rättssalen!

Nästa talare var jag som mycket omtumlad och nervös av denna fräckhet, darrade på manschetten. Men till sist fick jag en bra juridisk knorr på häleriparagrafen och den påstådda brottsliga gärningen av Ingrid.

Tingsrättens dom, som var mycket välskriven, fällde samtliga för grova stölder, grova hälerier m.m. Alla överklagade.

Målet kom upp i början på juni 1972 i hovrätten i Malmö. Av säkerhetsskäl hölls förhandlingen på polishuset, Davidhallstorg. Polishuset var så välbevakat att det såg ut som krigstillstånd! Olle Arvidsson var nu lysande! Han höll vittnesförhör,”crossexamination”, som var det bästa jag någonsin hört i en rättssal.

Min klient Ingrid blev helt frikänd och några av medbrottslingarna till Bosse slapp också ifrån ytterligare straff. Den ende som fälldes för besöket i bankvalvet i Åhus var Bosse Wickman, som fick påspädning av sitt interneringsstraff – ett straff som numera upphört.

Målet blev mitt inträde till kommande försvarsuppdrag för AB Svenska Brott och även andra bovar under flera år. Jag fick en bra skolning under dessa rättegångar och förstod hur en försvarare skulle arbeta. Jag mötte chefsåklagaren Holmgren vid flera tillfällen och han suckade djupt och sa att “Advokaten Rise, han har tyvärr blivit miljöskadad av sitt umgänge med Olle Arvidsson”.

Jag blev populär bland bovarna och i stort sett alla kriminella med status i Sydsverige ville ha mig som försvarare i mitten på 1970-talet. Anledningen var att jag hade blivit känd i dessa kretsar. Jag var ung – de var unga. Jag var inte rädd. Jag vågade ta deras parti. Jag klädde mig lite uppstudsigt, då jag alltid gillat snygga och dyra kostymer från Italien. Jag hade en fräck bil. Jag var ju något av en skånsk Hennings Sjöström.Brev från Björn Rosengren

Bosse Dynamit från Åhuskuppen. Jag skulle sedan bli hans försvarare.2019-03-19T09:59:53+01:0019 mars, 2019|Övrigt|

OM GÖRAN

Göran Rise är advokat och har mer än 50 års erfarenhet av brottmål och ekobrottsmål. Bland de mest uppmärksammade försvararuppdragen syns Norrmalmstorgs-Janne och kungavännen Bo Merner och de numera legendariska kassaskåpstjuvarna i AB Svenska Brott.

I november 2018 släpptes Bulvanen, första boken i en serie av fem böcker om advokaten Carl B. Lambert.

> Se alla böcker

NYHETER